AKTUÁLIS HÍREK

A bethlenesek kedvenc tantárgya valamiért a biológia lett, de a történelem és az angol sem maradt le sokkal

  • A legutóbbi kérdőívben arra kérdeztünk rá, ki melyik tantárgyakat kedveli
  • A hetedik-nyolcadikosok kedvence holtversenyben a történelem és a biológia
  • Kilenc-tizedikben a földrajz a favorit, igaz, őt egyetlen szavazattal lemaradva követi rögtön 3 tantárgy
  • Tizenegy-tizenkettedikben utcahossznyi előnnyel az angol nyert
  • Az abszolút nyertes a biológia vagy az angol, erről részletesebben később
  • A nyelvtant és a rajzot nem igazán kedvelik a népek
  • Minden más pedig kiderül a cikből.

A legkedveltebbek

A megszavazott nyertes tantárgy a biológia vagy az angol. Jobb memóriával rendelkező társaink még emlékezhetnek arra, hogy a rádióban a biológia lett bemondva. Ennek, oka, hogy akkor még tényleg 30-29 volt az állás a biosz javára, csak nem zártam le utána az űrlapot, és utólag érkezett még 8 szavazat, amiből 6-ban meg volt jelölve az angol, ezzel pedig megfordult a sorrend. Vagyis ebben sem lehetünk teljesen biztosak, ugyanis voltam olyan szerencsétlen, hogy a hetedik-nyolcadikos kategóriában az angol-németet egy tárgyként jelöltem meg, szóval a másik két korcsoportban tapasztalt arányok szerint számoltam ki, mennyi szavazata legyen kettejüknek külön-külön. Így lett a leadott 12 szavazatból 10 az angolnak, 2 a németnek tulajdonítva az összesített eredmények számolásakor.

Hasonló módon imádják a népek a történelmet, valamint a matekot is, utánuk pedig a tesi következik, olyasmi idokokkal, hogy szeretek sportolni, jól átmozgat, meg hogy Laci bá.

A rajz olyan rosszul szerepelt a felmérésen, mint egy bizánci bazilika, de a nyelvtan helyzete sem túl rózsás. Továbbá a német, az informatika, valamint a francia eredményei sem túl jók, igaz, szegények hátrányos helyzetűek, ugyanis nem minden korosztályban lettek mérve, szóval alapból kevesebb szavazatot kaphattak. És akkor még nem is beszéltem az etikáról, az életvitelről, a drámáról, valamint a technikáról, utóbbi egyébként kerek nulla szavazatot kapott.

Az alábbi oszlopdiagramon látható, hogy az összesen nagyságrendileg 100 kitöltő közül hányan jelölték meg az egyes tantárgyakat kedvencként.

További érdekesség, hogy bár én kedvenc tárgyra kérdeztem rá, alig akadt egy-két ember, aki csak egyetlen tárgyat jelölt meg, tehát ha netán valaki azzal próbálta volna fejleszteni a fejszámolási képességeit, hogy az fenti oszlopdiagramon levő számokat összeadja, és feltűnt neki, hogy marhára nem 100-közeli számot kapott, azt el kell szomorítanom, nem fedezte fel a háttérhatalmak összeesküvését, csupán mindenki annyira imádja az iskolát, hogy nem tudják eldönteni, melyik órákat szeretik a legjobban

Feltűnően sokan sokan dicsérték Schmercz Zoltán és Ugron Ábel tanár urat. Más tanárok neveit is kiemelte egy-két diák, azonban mivel erre külön nem kérdeztem rá, csak maguktól írták páran, nem igazán lenne értelme ranglistát készíteni.

Biológia- és kémiarajongás hetedik-nyolcadikban

A "kicsik" között egy rakás botanikus-történész veszett el. Ahogyan mondtam már, a legnépszerűbb tárgy a biológia és a történelem, őket pedig a kémia követi, a válaszadók ~27%-a jelölte be, hogy kedveli. Összehasonlításképpen, ez az arány a kilenc-tizedikesek körében 6%. Ugyanezzel az eredménnyel szerepel még angol-német tandem, utánuk pedig kissé lemaradva a többiek. Vannak itt emberek, akik külön kiemelték Hajni néni vicceit, mint pozitívum, etika-rajongók, olyanok, akik azzal indokolnak, hogy "Mert", továbbá akadt olyan is, aki annyira szereti az iskolát, hogy mindent bejelölt, kivéve a technikát. Egyszerűen nem értem, azt miért hagyta ki.

Általánosságban amúgy itt, és máshol is elsüthető, hogy a tanáruk jófejségével, felkészültségével, izgi óráival indokoltak, továbbá akadtak "mert ez logikus/hasznos/jó vagyok benne"-típusú válaszok is.

Ahogyan az oszlopdiagramon is feltűnik, itt is hülyeséget mondtunk be, az utólagos szavazatokkal a történelem beérte a biológiát, de a híradó felvételekor még eggyel le volt maradva.

Szoros verseny a kilenc-tizedikben

A kérdőív témától független tanulsága, hogy ahogyan idősödnek a diákok, csökken a lelkesedésük is, legalábbis az ilyesmi dolgok iránt, mint a random kérdőívek kitöltögetése. Ebben a korcsoportban már jóval kevesebben töltötték ki az űrlapot, mint a korábbiban, és még ez a szám is csökkent egy kicsit a tizenegy-tizenkettedikeseknél.

Ebben a korosztályban senki nem tudja, miért, de a földrajz nyert, igaz, ahogyan az ábrán is látszódik, nagyon szoros volt a verseny. Itt figyeltem meg, hogy senkinek nincs művészettörténet-fétise, de a német is kemény egy szavazatot kapott, pedig itt már a diákok kb. kétharmadának van ilyen órája, valamint ahogyan korábban már említettem, a kémia népszerűsége jelentősen zuhant.

A legtöbben itt is azzal indokoltak, hogy jó a tanáruk, sokan megjegyezték mellette, hogy mellesleg a tantárgy is érdekli őket, valamint akadt egy-két olyan vélemény is, mint hogy "Zoli bá egyszerűen csak jó tantárgyat tanít" (földrajz).

Angolimádat és tomboló humor a legidősebbeknél

Végre elérkeztünk egy olyan csoporthoz, ahol egyértelműen győztest hirdethetünk, ez pedig ahogyan a címből is látható, az angol. Nem sikerül olyan emebert találni, aki szereti a nyelvtant, a kémia hírneve valamivel javult az előbbihez képest, az biológia, a történelem és a matek pedig itt is hozta a megszokottan jó formáját.

Általánosságban annyit tudok mondani, hogy Ábel bácsit mindenki imádja, valamint a korábbiakban leírtak itt is elsüthetőek lennének, de ettől most megkímélek mindenkit. És igen, a válaszok között voltak mérsékeltebben komolyan vehetőek is, az etika egyetlen szavazata például onnan származik, hogy valaki bejelölte, mondván, nincs ilyen órája. Mások szerint "Ábi bácsi nagyon sexi", és a büfében evés is népszerűbb tantárgynak tűnik a nyelvtannál.

Kapcsolódó újságcikkek